Cadouri de Craciun



Auditul energetic este procesul de analiza si inspectie a unui imobil realizat in vederea eliberarii certificatului energetic. 

Auditul energetic este realizat de catre un auditor energetic. Auditorul energetic este o firma sau persoana fizica autorizata atestata in auditarea imobilelor.

Auditul energetic se face diferit de la o un imobil la altul, acestea fiind aranjate pe categorii, in felul urmator:
Categoria A – cladiri de locuit, rezidentiale. Cladiri de locuit individuale – case si cladiri de locuit cu mai multe apartamente – blocuri
Categoria B – cladiri cu alta destinatie decat locuinte: cladiri de invatamant, birouri, hoteluri, spitale, cladiri pentru sport, cladiri pentru servicii de comert, spatii comerciale, cat si alte cladiri destinate serviciilor de comert.

In vederea realizarii auditului energetic trebuie strabatuti trei pasi

1. Evaluarea energetica a cladirii in conditii normale
2. Identificarea lucrarilor de modernizare la care a fost supus imobilul si eficienta acestora
3. Realizarea raportului de audit energetic

Certificatele energetice au devenit obligatorii din 19 iulie 2013 pentru orice proprietar care vrea sa vanda sau sa inchirieze un apartament sau imobil. Acest certificat a devenit obligatoriu deoarece orice potential cumparator sau chirias are dreptul sa stie clasa energetica a imobilului ce urmeaza sa-l achizitioneze. Cum noi cumparam masinile saa electrocasnicele in functie de consum, asa ar trebui sa stim si performanta energetica a imobilelor.

Exista totusi si o serie de imobile ce nu se supun acestei legi: cladirile si monumentele protejate, lacasurile de cult, cladirile nerezidentiale folosite doar intr-o anumita perioada a anului, cat si cladirile independente cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati.

In functie de performanta energetica, cladirile, ca si electrocasnicele, se clasifica pe 7 clase, de la A la G. Unde clasa A semnifica cel mai scazut consum de energie(pana in 125 KWh/mp/an), iar clasa G se caracterizeaza printr-un consum ridicat de energie, ce trece de 820 kWh/mp/an. In realizarea certificatului energetic se foloseste si u sistem de notare de la 1 la 100, iar cu cat nota este mai mare, cu atat imobilul este mai eficient din punct de vedere energetic.

Cum se obtine un certificat energetic?

Pentru obtinerea unui certificat energetic trebuie sa apelam la serviciile auditorilor energetici. Aici gasiti informatii detaliate cu privire la acest aspect. Certificarea energetica se bazeaza pe analiza, inspectia imobilului si pe factori influentatori ai imobilului. Pe scurt, pentru eliberarea certificatului, auditorul trebuie sa viziteze locuinta, sa ia notite, sa stranga date etc. Dupa care se fac o serie de calcule pe baza notitelor, iar la finalizarea calculelor se elibereaza documentul care cuprinde informatii cu privire la performanta energetica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu