Cadouri de CraciunCerificatul Energetic, numit si Certificat de Performanta Energetica reprezinta un document in care este specificata performanta energetica a unei cladiri in comparatie cu un sistem de referinta ales si incadrarea cladirii intr-un sistem de performanta energetica.Clasele Energetice sunt formate dupa modelul aparatelor electrocasnice. Clasa G este cea mai slaba, iar clasa A este superioara. Blocurile cu locuinte vehi se incadreaza in categoria C sau D.

Din 19 iulie 2013 certificatul energetic este indispensabil pentru inchiriere sau vinderea unui imobil. In lipsa certificatului energetic, contractul poate fi anulat.

Cum putem obtine Certificatul Energetic?

Certificatul de Performanta Energetica se elibereaza de catre Auditorii Energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului(Detalii gasiti si aici: http://www.Ce-Casa.ro ). Pentru a obtine un certificat energetic este nevoie ca proprietarul ca contacteza o firma specializata. Acolo va fi informat cu privire la actele necesare.

 Dupa ce sunt intocmite actele( referitoare la planul imobilului, tipul de incalzire) firma respectiva face o inspectie pentrua verifica daca datele sunt corecte. Daca totul se desfasoara in conditii normare, in 3 zile proprietarul primeste certificatul energetic.

Ce cladiri eu nevoie de certificat energetic?

Cerificatul energetic este necesar cladirilor ce urmeaza a fi construite, vandute, inchiriate sau renovate aproape in totalitate. Pe langa blocuri de locuinte, birouri, case si institutiile de invatamant, spitalele, hotelurile, restaurantele, salile de sport si orice alt tip de cladire consumatoare de energie are nevoie de certificat energetic.

Cladirile cu valoare arhitecturala sau istorica si cladirile din zone protejate de lege nu necesita certificat energetic. Valabilitatea certificatului energetic este de 10 ani de la eliberare. In conditiile in care asupra cladirii se realizeaza renovari semnificative, certificatul energetic trebuie reinoit, chiar daca nu a trecut perioada de 10 ani.

Legea impune afisarea certificatelor energetice in cazul cladirilor din proprietatea sau administrarea autoritatilor publice ce au o suprafata utila de este 500 metri patrati. Proiectantii doresc ca pana pe 31 decembrie 2020 cladirile construite sa aiba un consum minim de energie (aproape 0). Tcmai din acest motiv legea mai impune o regula cu privire la certificatele energetice: introducerea sistemelor alternative de energie, utilizandu-se surse regenerabile.

Auditorii acestor certificate sunt verificati de Inspectoratul de Stat in Constructii( ISC). Totodata se verifica rapoartele de audit energetic si cele referitoare la inspectia sistemului de incalzire sau climatizare.

Pretul certificatului energetic variaza in functie de tipul si suprafata proprietatii. Un cost mediu, in Bucuresti este de aproximativ 300 de lei. Preturile mai pot varia in functie de oras. Diferenta poate fi de 50% sau chiar 100%.
Sfârşitul conversaţiei

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu